Gösta von Platen

Mitt namn är Gösta von Platen, son till Christoffer von Platen. Jag är uppvuxen i Stockholm där jag tidigt började intressera mig för kreativa uttryck inom konst, arkitektur och mode. Vid 26 års ålder tog jag nu min examen år 2017 som modedesigner vid ESMOD International Academy of Art for Fashion i Berlin.

Mina studier startade år 2013 i Berlin. En stad jag kände väl sedan tidigare då jag valde att bo där direkt efter gymnasiet. Redan då var jag delaktig i att arrangera mindre utställningar och utforskade mina egna uttryck med foto och måleri. Berlins turbulenta historia blandat med stadens moderna krafter gör det till en spännande och bubblande kulturstad, ständigt i förändring. Detta gör det även till en perfekt stad för konstnärliga studier. ESMOD är ett universitet som funnits i Frankrike sedan 1800-talet och som idag har ett tjugotal skolor över hela världen. Utbildningen lägger lika stor vikt vid kläders konstruktion som i dess design, vilket var en av anledningarna till att jag drogs till just denna utbildning.

Mitt modeintresse började inom modernt herrskrädderi. Jag fascinerades av dess detaljrikedom och konstruktion som alltid förhåller sig till människans kropp och dess omgivning. Under min utbildning har det fortsatt vara kärnan i mitt skapande samtidigt som min förståelse för vad modedesign är och kan vara har bräddats mer än jag kunnat föreställa mig. Hela sista terminen av utbildningen är avsatt till att skapa ens avgångskollektion, det mest avgörande momentet i en modeutbildning. Det är med denna kollektion jag nu söker arbete och senare även fortsatta studier på master nivå. Det var en väldigt krävande men otroligt spännande period som fick mig att pressa mina förmågor till det yttersta.

Första steget är en genomgående inspirations research som även var grunden till min kandidatuppsats. Sedan följer utvecklandet av själva kollektionen; skisser, val av tyger, tryckdesign, konstruktion, sömnad, provningar med mera. Mitt avgångsprojekt heter Bodily Encounter / Materia Wound och är en drömsk men skarp herrkollektion. Inspirationen grundar sig i förhållandet mellan det inre och det yttre jaget. Kroppen har en förgänglig anknytning till sin omgivning som vi bör undersöka mer. Jag fascineras fram för allt över vår koppling till materiella ting. Vi bygger upp en personlig värld runtomkring oss för att finna något djupare i vår existens, som en treenighet mellan objekt, kropp och omgivning. För att kommunicera konceptet är det lika viktig med presentationen av kollektionen som dess utförande och design. Detta innefattar fotografering, grafisk design av tryckta och digitala medier samt en film som jag själv producerat och regisserat.

De två praktikerna som jag gjort under min utbildning har varit till stor hjälp för framtida jobbutsikter samt att utveckla mina färdigheter. Den första var vid Tiger of Sweden Jeans i Stockholm och den andra hos den kända brittiska designern JW Anderson i London. Jag hoppas nu hitta en längre praktikplats eller jobb som design assistent på ett stort välrenommerat modehus i Europa, helst i Paris, som trots allt fortfarande är modevärldens centrum.

Min förståelse för vad modedesign är och kan vara sträcker sig nu allt längre än till endast kläder för vardag eller lyxprodukter. Detta hoppas jag kunna fortsätta utforska mer under en fortsatt masterutbildning i Sverige. Något jag hoppas påbörja inom två år. Jag ser mig själv utveckla ett undersökande uttryck där jag kan arbeta i en blandning av installation, mode, film och performance. På lång sikt drömmer jag om att få start ett kollektivt kreativt modehus som arbetar med fleratlet olika konstnärliga medier. Läs mer på min hemsida.