Irma von Platen

Jag heter Irma von Platen och är en av von Platenföreningens stipendiater. Jag är 24 år gammal, född och uppvuxen i Stockholm och studerar modern dans och koreografi på Den Danske Scenekunstskole/The Danish National School of Performing Arts, i Köpenhamn. Det är en fyraårig utbildning som jag planerar att ta examen från i Juni 2019.

Jag har alltid fascinerats av scenkonst och det stod tidigt klart för mig att detta är vad jag på ett eller annat sätt kommer att satsa på även professionellt. Teater och skådespeleri var det medium som jag först fastnade för och som även kom att bli mitt huvudsakliga intresse ända fram till studenten. Jag medverkade redan som barn i olika professionella teater-tv- och filmsammanhang. Men efter att ha tagit studenten från teaterlinjen på Södra latins Gymnasium, kände jag mig låst och sökte efter andra möjliga uttrycksmedel och en nyfunnen nyfikenhet på dans väcktes. Jag sökte och kom in på en förberedande utbildning i modern dans på Tanzfabrik i Berlin. Det blev ett viktigt år, där dansen gick från att vara ett sidointresse till att mer och mer ta överhanden och jag insåg att en karriär som professionell dansare inte var helt omöjlig.

Efter ett och ett halvt år i Berlin, då jag avslutat programmet på Tanzfabrik, flyttade jag hem till Stockholm, då jag blev erbjuden en huvudroll i långfilmen ”Cirkeln”. Det var ett mycket lärorikt projekt att vara del i - otroligt roligt, men även mycket krävande. Även om mitt fokus för tillfället ligger på dansen, hoppas jag att jag i framtiden kan få chansen att arbeta och fortsätta utvecklas även som skådespelare.

Efter inspelningen flyttade jag direkt till Salzburg för att återuppta min dansutbildning på Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). En mycket fysiskt krävande utbildning, inriktad på att utveckla individuell teknisk skicklighet. Det var på många sätt en givande och utvecklande tid, men efter ett år valde jag ändå att byta program, då jag saknade någon form av reflektion och möjlighet att även utforska mitt koreografiska tänkande. Det var med anledning av detta som jag valde att fortsätta mina studier på Den Danske Scenekunstskole, i Köpenhamn, där jag alltså studerar mitt tredje år. Jag är hittills mycket tillfredsställd med mitt beslut att byta program. På DDSKS upplever jag en större frihet att själv välja hur jag vill utveckla min dans och mitt koreografiska arbete. Individualitet och mångsidighet är något som uppmuntras och det finns utrymme att utforska andra konstnärliga intressen. Dvs. jag har fått möjlighet att utveckla även andra sidor av mina kreativa intressen såsom skådespeleri, sång och skrivande. Detta är något som jag är mycket tacksam över.

En annan positiv aspekt av flytten till Köpenhamn är att jag fått möjlighet att återknyta till Skandinavien och ta del av vad som händer inom scenkonst här, något som jag tror och hoppas att jag kommer ha stor nytta av i framtiden. Mina förhoppningar för framtiden, efter att ha tagit min examen, är att få möjligheten att arbeta som dansare och koreograf, både i Sverige och utomlands. Jag är mycket tacksam över de stipendier jag erhållit från von Platen föreningen. Utan de hade det inte varit möjligt för mig att genomföra mina studier.